OVER ONS

Dat de Guppen kunnen bouwen hebben we de afgelopen jaren wel gezien. Met die gigantische wagen waar een bak geluid uit komt waar ze bij Fairytale jaloers op zijn. Je kunt je misschien nog wel die grote caravan van Bassie en Adriaan herinneren met de kop van Robin die er bovenop draaide. Dat was ooit wel anders. Toen de Gupkes in 2004 begonnen moesten de papa's en de mama's de wagentjes voor ze bouwen. Maar kleine Gupkes worden grote Gupkes met grote plannen. Nu hebben ze een oplegger van een vrachtwagen gekocht, zelf er een dissel eraan gelast (dat heeft een papa nog wel gedaan) en die bak willen ze nog heel wat jaren gaan uitbouwen.

Niels, kersvers lid maar al een paar jaar een van de vaste bouwers van de wagen, leidt me rond door de wagen. Ja, echt een rondleiding dóór de wagen. Er zijn verenigingen waar alleen de bestuurder op de wagen past, maar bij de Gupkes hebbben ze er straks dik 40 Guppen op staan stampen. Twee verdiepingen hout, staal, technologie en een technische afwerking waar menig bouw nog wat van kan leren. Alles zit erin en ze hebben aan alles gedacht. Ik tel twee meterkasten voor de stroom met noodstop, plaats voor 24 geluidsboxen, een plek voor de tap en zelfs een plek waar de hamburgers gebakken gaan worden. Er zit water in, er komt weer een stoot aan licht en geluid in die wagen en dit jaar waait dat dak er zeeeeker niet af! Hét nieuwigheidje van dit jaar wordt een uitschuifbare DJ. Als de wagen stil staat op het plein, dan kan die DJ eruit geschoven worden en dan wordt het natuurlijk dik feest.

"We hebben een oude heftruck op de kop weten te tikken en de mast van dat ding hebben we eraf gehaald en horizontaal in de wagen gelast. Nu komt de DJ aan de zijkant eruit." Vertelt Harm Dieltjens, lid van het eerste uur. Ieder jaar proberen ze iets te verbeteren aan de wagen. Het is een meerjarenproject. Het eerste jaar van die wagen ging het om de basisconstructie. Het jaar erna werd de wagen verhoogd en kon je er bovenop gaan staan met uitklapbaar dak voor de veiligheid. En dit jaar is het de uitschuifbare DJ.

Een planning is er niet. Er is wel een 3D bouwtekening en een echt moodboard voor de inspriratie. "We bouwen gewoon aan al dat plaatwerk en op een gegeven moment slaat de paniek toe. Dan gaan we er gas achter zetten en met z'n allen volle bak schilderen en afwerken." Zegt Niels. Ze bouwen bijna dagelijks met iedereen die op dat moment aanwezig is en de vrouwen doen de creatieve dingen als schilderen en het detailwerk. En dan zijn er natuurlijk ook nog de naaimoeders die onder leiding van Maudy Maas aan de pakken werken. Harm, Niels en Jasper zijn druk bezig met het dichtzetten van een stuk van de wagen dat naar voren moest komen. De details zorgen ervoor dat die wagen niet een grote, rechthoekige blokkendoos wordt. "Onze Huib vond dat mooi. Hij verzint dat en ik heb er weer twee avonden werk aan." Vertelt Harm met een glimlach.

Als carnaval dan uiteindelijk om de hoek staat nodigen ze alle sponsoren uit om een avondje te komen kijken naar de wagen. Een hapje en een drankje erbij om ze te bedanken voor hun bijdrage. En die zijn nodig. Want al dat plaatwerk, verf en andere materialen zijn natuurlijk niet gratis. En wat dacht je van al het bier en hamburgers die er tijdens de optocht doorheen gaan? Ze schatten dat de wagen, het materiaal plus de hele carnaval in de wagen een slordige 3.500 euro kost. Dat is inclusief iedere schroef, pilske en juin op de hamburger.

Ricardo Stip

Voorzitter

voorzitter@gupkes.nl

Bart Floren

Secretaris

secretaris@gupkes.nl

Tom van Iersel

Penningmeester

penningmeester@gupkes.nl

TOP